Interviu Trupa Proconsul

Interviu Trupa Proconsul Trupa Proconsul a debutat în anul 1999 cu piesa “De la ruşi…”, piesă care a devenit rapid un hit. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la înfiinţarea trupei, iar cu această ocazie, baieţii se pregătesc să lanseze pe data de 28 Noiembrie, la Sala Palatului, un album intitulat “Sens Unic”. Membrii trupei Proconsul ne-au declarat că : “Fiecare piesă vorbeşte despre categorii diferite de oameni şi despre stările lor, iar, tu, ca ascultător, eşti împins într-un mod subtil să receptezi “susurul blând” al dragostei care a fost turnată prin Duhul”. Trupa este formată din Bogdan Marin (Bodo) la voce, Dragoş Dinca la chitară şi backing vocals, Robert Anghelescu la clape şi backing vocals, Karoly Visky la bass si Vali Petricenko la tobe.

1. Bună, băieţi ! Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să ne acordaţi un interviu. În urmă cu câţiva ani s-a zvonit că o parte din trupa Proconsul s-a pocăit. Ceea ce era doar un zvon, s-a adeverit a fi adevăr. Ce v-a determinat să vă întoarceţi faţa către Dumnezeu, ţinând cont de faptul că aveaţi şi aveţi succes şi faimă?
Aşa cum am mai spus şi în alte interviuri, a fost alegerea Domnului. În componenţa actuală a trupei nu suntem decât doi creştini botezaţi, lăsându-l pe Dumnezeu să işi reverse Harul şi asupra celorlalţi zece colegi (am numărat şi echipa tehnică). Cît despre succes şi faimă, acestea confirmă, încă o dată, că Dumnezeu a avut în planul Lui ca mai întâi să “tragă El clopotele” pentru noi, pentru ca mai apoi să o facem noi pentru El.

2. Ce s-a schimbat în viaţa voastră după ce v-aţi întors la Dumnezeu?
Absolut totul, începând cu credinţa şi terminând cu fapta. S-au schimbat prieteniile noastre, s-au schimbat ordinea priorităţilor şi mesajul muzical, iar dragostea şi interesul pentru aproapele nostru au crescut exponenţial.

3. Cum au privit prietenii voştri, familia, fanii şi presa vestea convertirii a câtorva membrii din trupa Proconsul? Care a fost reacţia lor?
Câţiva dintre prieteni s-au acomodat cu noua noastră viaţă, alţii însă nu, şi s-au retras din vieţile noastre. Familia… nu se poate opune puterii regeneratoare a Duhului Sfânt, iar fanii şi presa… tocmai află “vestea” oficial, deci, încă nu ştim ce părere au.

4. V-aş ruga să ne împărtăşiţi una sau două experienţe cu Dumnezeu, experienţe pe care le-aţi avut după ce v-aţi predat viaţa Lui.
Ca şi trupă, cea mai puternică experienţă este oprirea ploii în momentul în care trebuie sa ne suim pe şcenă. Acest “fenomen” a devenit deja o mărturie acceptată chiar şi în lumea showbiz-ului. Experienţele personale sunt mult prea multe pentru a le povesti aici.

5. Care este diferenţa dintre viaţa trăită cu Dumnmezeu şi viaţa pe care aţi avut-o înainte?
Acum avem o conştiinţă nouă, plină de nădejdea mantuirii – a noastră şi a familiilor noastre. Muzica a trecut pe planul al doilea şi avem o Călăuză, Duhul, şi o ţintă – Dragostea. Am intrat şi noi în făgăduinţele făcute lui Avraam!

6. În 28 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti veţi avea lansarea noului album Proconsul, intitulat Sens Unic. Ce aduce nou acest album?
Acest nou album marchează o schimbare radicală în mesajul nostru, în crezurile noastre exprimate prin texte. În rest, noi am rămas aceeaşi instrumentişti, cu acelaşi stil de muzică – Pop Rock, cu o tehnică ceva mai avansată şi cu Isus, care ne aduce inspiraţia.

7. De ce Sens Unic?
Pentru că cei care participă la acest spectacol şi, prin extensie, cei care vor asculta discul, vor fi călauziţi într-un final să aleagă, din noianul de direcţii posibile, Sensul Unic – cheia mesajului din acest album. Fiecare piesă vorbeşte despre categorii diferite de oameni şi despre stările lor, iar tu, ca ascultător, eşti împins într-un mod subtil să receptezi “susurul blând” al dragostei care a fost turnată prin Duhul.

8. V-aţi dori ca la această lansare să fie cât mai mulţi creştini evanghelici? Dacă da, de ce?
Ne-am dori să vină cât mai mulţi oameni care să işi deschidă inima în faţa muzicii, în faţa bunului simţ, în faţa dragostei şi a lui Dumnezeu.

9. Aş vrea să vorbim puţin despre planurile vostre de viitor. Am înţeles că în anul 2010 aveţi intenţia să organizaţi, alături de alţi artişti creştini, o seară de închinare dedicată lui Dumnezeu. Este adevarat acest lucru şi, daca da, aţi început să lucraţi la acest proiect?
Da, avem intenţia să organizăm un astfel de eveniment cu trupe de închinare solide şi vrem ca acest concert să fie ca o sărbatoare muzicală creştină, pe care să o împământenim ca eveniment anual. A sosit momentul să înţelegem că pur şi simplu Dumnezeu are nevoie de cât mai multă laudă şi unitate în credinţă şi că acest lucru poate fi făcut şi cu o chitară, cu un bass, cu o tobă, un ţambal, un acoredon, un nai, o harpă, un clarinet…. şi cam cu orice instrument la care vă puteţi gândi. Toate îi plac Domnului, iar dovada este talentul fiecăruia, pe care tot El l-a dat…. şi sigur nu l-a dat degeaba!

10. Am aflat, dintr-un interviu acordat de curând unui site creştin, că intenţionaţi să scoateţi un album exclusiv cu piese religioase. Pe cînd preconizaţi că acest album va putea ieşi pe piaţa din România?
Ne dorim foarte mult ca, spre sfârşitul anului viitor, cu ajutorul Domnului, să scoatem un disc cu zece – douăspreceze piese închinate Lui.

11. Pe viitor intenţionaţi să cântaţi doar muzică creştină?
Dacă Dumnezeu aşa ne-a hărăzit, aşa vom face. Toate atârnă de vremuri şi de împrejurări.

12. Cine compune piesele ? De asemenea, v-aş ruga să ne şi spuneţi povestea din spatele unei piese pe care voi ati compus-o.
Robert este cel care compune majoritatea pieselor, împreună cu Dragoş. Muzica este prima creată, urmând să capete un text care, de multe ori, are în spate o poveste inspirată din vieţile noastre. De exemplu, la începutul anilor 90, când încă eram apăsaţi de răul comunismului, am încercat să găsim un “ţap ispăşitor” pentru toate neîmplinirile şi nereuşitele noastre şi nu am găsit altul mai potrivit decât “De la ruşi”.

13. Cu siguranţă aţi fost şi judecaţi de unii creştini pentru că aţi continuat dupa convertirea voastră să cântaţi muzică laica. Aţi fost dezamăgiţi?
Nu suntem dezamăgiţi pentru că asta ar insemna să avem aşteptări de la oameni, pe când aşteptările noastre sunt îndreptate DOAR către Dumnezeu. El nu işi dezamăgeşte niciodată copiii!

14. Mulţi creştini au pretenţia ca un artist creştin să nu trebuiască să câştige şi să se întreţină din muzică, iar această idee a făcut ca nivelul muzicii creştine să fie unul mediocru. Ce părere aveţi voi despre acest subiect?
288 de cântăreţi, care erau în acelaşi timp prooroci şi poeţi, erau PLĂTIŢI de către împăratul David. Nadia Comăneci ar fi fost cu siguranţă mediocră dacă, în loc să se antreneze aproape 24 de ore pe zi, ar fi trebuit să se gândească ce va mânca a doua zi şi să lucreze la aprozarul din colţ. Un muzician, ca să ajungă performant, trebuie să işi dedice cea mai mare parte a timpului studiului, fără să mai pomenim de faptul că e obligat să investească sume mari de bani în tehnică. Cum poate face asta din spatele volanului unui autobuz, sau muncind cu ora pe la firmele patronilor creştini?

15. La final, aş vrea să transmiteţi câteva gânduri celor care vor citi acest interviu.
Haideţi să îl facem pe Dumnezeu să cunoască România şi să facem ca România să îl cunoască pe Dumnezeu! Cunoştinţa îngâmfă, dragostea zideşte. Fiţi binecuvântaţi, în numele lui Isus!
Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să ne acordati acest interviu şi doresc ca viaţa voastră să rămână şi de acum încolo un exemplu pentru cei care vă privesc şi ascultă muzica voastră.

Interviu realizat de Florin Lupean

BodoVa recomandam: Bodo (Proconsul) s-a pocait! Interviu cu Bodo.

6 thoughts on “Interviu Trupa Proconsul”

 1. Componenta Formatiei Proconsul este: Dragos Dinca chitara, Robert Anghelescu – clape, Bogdan Marin”Bodo”-voce, James Alexander Lascu-bas si Vali Petricenco-tobe.
  Fiti binecuvantati!

 2. Mare tam-tam faceti cand se boteaza la voi, cineva mai cunoscut. Sunteti jalnici.
  Dar degeaba, pt. ca voi oricum nu a aveti nici o personalitate de valoare in randurile vostre. Si atunci cand dati de cineva mai cunoscut…il mariti si ridicati in slavi de parca nu-stiu-cine ii. Mai bine v-ati intoarce voi la Dumnezeu, ca prea multe crime si sclavie ati facut. Voi ati omorat milioanele de indieni si le-ati furat pamanturile. Cate crime au fost facute in 400 ??….sau sclavagia …care a durat peste 320 de ani. Ati ucis cu viclenie oameni nevinovati, ati inceput revolutia pornografica pe care o si sustineti. Pe langa asta mai si furati din vest si faceti tzara asta de rusine. Sunteti cei mai nemernici oameni care exista. Ce ati facut voi pt. tzara asta?? Nimik. Voi veniti si distrugeti, faceti ura si dezbinare.
  Stefan cel Mare si Mihai Viteazul.. au aparat tzara asta de musulmani..
  Bine ca nu au facut sclavie si nu Au exterminat populatia Amer-Indiana…La fel ca fratii vostri puritani, baptisti si penticostali..care au facut ucis zeci de milioane de oameni..furandu-le si pamantul lor. Nici macar in ziua de astazi indienii NU AU UN STAT IN SUA..AL LOR.
  Uite meritul pastorilor….ma intreb DE CE OARE IN 400 DE ANI DE CRIME..NIMENI NU A SPUS NIMIK??? DE..CE??

 3. Pentru Laurentiu
  Bati campii.Informeaza-te bine si apoi sa vorbesti.Informatia trunchiata, da gandirea mediocra.

  Ma bucur de fiecare data cand cineva se intoarce la Isus.Cerul este in sarbatoare pentru Bodo!

 4. Dany cosan din negresti-oas

  Ma bucur k vati intors la Domnul!cu toata inima……Continuati ce ati inceput…Va asteptam si la negresti-oas cu noul album crestin…….Peace!

 5. Fiti binecuvantati,voi cei care ati descoperit pe CEL ce este viu si adevarat,pe CEL care poate da fericirea,pe CEl care,din dragoste pt voi,pentru lumea intreaga,si-a dat viata pentru ca v-a iubit.Viata,alaturi de D-l IISUS,e nespus de frumoasa.Traiti-o intens,nu-l lasati pe acest IISUS REAL sa mai plece din viata voastra!Laudati-l,dati-ii cinste!Merita.D-zeul vostru ,care este si al meu,sa va pazeasca ,sa va ocroteasca si sa va poarte in carul Sau de biruinta cat veti trai.Va iubesc muuuuuuuuuuuuuuult!Sunteti fratii mei.Avem acelasi TATA!

Comments are closed.