Editura Creștină Stephanus reclamată la CNCD pentru discriminare

Editura Creștină Stephanus din București este citată pentru audieri în fața CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) pentru refuzul de a tipări o broșură care conținea mesaje referitoare la egalitatea de gen, parte a ideologiei LGBT+.

Acest nou caz vine la scurt timp după ce CNCD a oferit câștig de cauză tipografiei din București care a refuzat printarea unor pliante ce conțineau mesaje ce intrau în conflict cu conștiința și credința creștină a antreprenorului.

La solicitarea editurii Stephanus, Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți (OCDL) a preluat și gestionarea acestui caz, iar în urma analizei de specialitate efectuate poate afirma că, nici în această situație, nu suntem în prezența unei discriminări, ci mai degrabă sesizarea este:

  • fie rezultatul unei interpretări greșite a ceea ce înseamnă „discriminarea”, petentul fiind într-o eroare de natură juridică,
  • fie o acțiune deliberată și abuzivă, ca parte a promovării unor ideologii care intră în conflict cu valori și principii legale, tradiționale și creștine, precum și cu principiile naturale, normale, imuabile.

Având în vedere și acest caz de presupusă discriminare, OCDL dorește să își extindă agenda în această sferă și, pe lângă apărarea celor acuzați pe nedrept de discriminare, intenționează să demareze și implementeze un proiect național de informare, educare și conștientizare publică în ceea ce privește discriminarea, intitulat „Discriminarea – pe înțelesul tuturor”, sens în care:

  1. va iniția formalizarea unor parteneriate și protocoale de colaborare instituțională cu o serie de instituții cu rol direct sau indirect în această materie (cum ar fi, de exemplu: CNCD, ANPC, INS, CSM, Ministerul Justiției, Avocatul poporului)
  2. va organiza sesiuni de instruire profesională pentru diferite categorii socio-profesionale, cum ar fi: practicienii dreptului și antreprenorii
  3. va forma o echipă profesională la nivel național dedicată tematicii discriminării

Dacă ești (i) victima unui presupus act de discriminare sau (ii) dorești să afli mai multe, să te alături echipei OCDL și/sau să susții  proiectul „Discriminarea – pe înțelesul tuturor”, ne poți scrie pe office@ocdl.ro și vei primi un răspuns la întrebarea sau propunerea ta.

Pentru susținerea financiară a proiectului „Discriminarea – pe înțelesul tuturor” poți accesa una din modalitățile de donații/sponsorizare www.ocdl.ro/doneaza, precizând la descriere: Proiect discriminare.

Timișoara, 14.03.2024

Echipa OCDL